Kayseri Yabancılar Hukuku Avukatı
20
Mar

Kayseri Yabancılar Hukuku Avukatı

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Kayseri Yabancılar Hukuku Avukatı; Yabancılar hukukunu bir nebze de olsa anlamanıza yardımcı olmaktan kıvanç duyarak ilk iş olarak yabancıların ikamet izni alması konusunu incelemenin faydalı olacağı düşüncesindeyim.

YABANCILARIN İKAMET İZNİ ALMASI

            Öncelikle ülkemizde 5 çeşit ikamet izni vardır. Bunlar :

  • Kısa Dönem İkamet İzni
  • Aile İkamet İzni
  • Öğrenci İkamet İzni
  • Uzun Dönem İkamet İzni
  • İnsani İkamet İzni

Buradan bakıldığı üzere Türkiye’de ikamet izni almak için birçok yol vardır. Türkiye’ de ne kadar süre kalmak istediğinize bağlı olarak yukarıdaki ikamet izinlerinden birini seçerek bu güzel ülkede yaşamaya başlayabilirsiniz.

  • Kısa Dönem İkamet İzni: Bu izinler genelde 1 yıllık olmakla birlikte maksimum 2 yıllık olarak düzenlenmketdir.Kısa dönem ikamet izni alabilecek gruplar: Bilimsel araştırmak yapmak için gelenler-öğrenci değişim programı ile gelenler-sağlık turizmi için gelenler-turistik gezi için gelenler-devlet kurumlarında staja davet edilenler-türkiyede yatırımı bulunanlar-KKTC vatandaşları-Türk Üniversitelerinden mezun olan yabancılar-aile ikamet şartını kaybedenler-Türkçe kursu için gelenlerdir.

      Şartları:Yukarıdaki şartlardan birini yerine getirmek ve belgeleri eksiksiz bir şekilde geirmek. Buna ek olarak sağlıklı ve güvenli barınma standartlarına sahip olmak.İstendiğinde vatandaşı olduğu ülkeden adli sicil kaydı almak.En önemlisi ikamet adresini bildirmektir.

  • Aile İkamet İzni: Türkiye, aile bütünlüğünün korunmasına önem veren bir ülkedir. Aileler için olan oturma izinleri genel olarak Türk vatandaşlarıyla evli olan yabancıları ilgilendirmektedir.. Türkiye vatandaşları ile evli olan yabancılar ve çocukları oturma izni alabilmektedir. Lakin birden fazla eşi olan yabancı kişler sadece bir tanesini tercih etmek zorundadır. Ayrıca evliliğin gerçek olması gerekmektedir. Eğer  oturum izni için göstermelik evlilik yapıldıysa bunun cezası vardır ve ülkeden sınırdışı edilme ihtimali doğmaktadır. Sahte evlilikleri tespit etmek için görevliler sürekli inceleme yapmaktadır. Aile ikamet izni süresi en fazla 3 yıldır. Daha sonrasında yenilemek gerekmektedir.

 

Şartları: Ailenin toplam geliri en az asgari ücret olmalıdır. Ailedeki fert başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olamaz.Sağlık ve güvenlik şartlarına uygun barınmayı sağlamak gerekmektedir.Fertlerin tamamı sigortalı olmalıdır.Bu izni alacak kişi son 5 yıl içinde aile düzenine karşı suç işlememiş olmalıdır.Adres kayıt sistemine kayıt olunmalıdır.Son olarak bu izni almak isteyen kişi en az 1 yıldır yabancı oturma iznine sahip olmalıdır.

 

  • Öğrenci İkamet İzni: Türkiye, özellikle öğrencilere oturma izini konusunda kolaylıklar sağlamaktadır.. 18 yaşından küçük olsa bile en az ön lisans bölümlerinden birinde okumak ve okuduğu ilde ikamet etmek şartıyla oturma izni alınabilmektedir.

 

Şartları: Okuldan gerekli belgeleri aldıktan sonra kalacağınız adresi bildirmelisiniz.Ayrıca yabancı sağlık sigortası da yaptırmanız gerekmektedir.

 

  • .Uzun Dönem İkamet İzni: Türkiye de 8 yıl kesintisiz kaldıysanız bu ikamet iznini almaya hak kaznırsınız. Bu hakkı kazanan yabancılar, askerlik ve memurluk yapamamaktadır. Seçme ve seçilme hakkından yararlanamzlar. Ayrıca araç alımlarında vergiden muaf olurlar. Bunların dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı hakka sahip olurlar.

 

Şartları: 8 yıl Türkiye de kesintisiz ikamet etmiş olmak.Son 3 yılda hiç sosyal yardım almamış olmak.Yeterli düzenli gelire sahip olmak.Sigortalı olmak.Son olarak Kamu güvenliğine bir tehdit oluşturmamak.

 

  • İnsani İkamet İzni: İnsani nedenlerden ötürü Türkiye’de kalması gerekli görülen kişilere verilnen ikamet iznidir.Yabancılar ve Uluslararası Kanunun 46. Maddesi ve devamında düzenlenmektedir. Aynı zamanda bu ikamet izninin süresi yoktur. Süreyi valilikler belirlemektedir.

 

Şartları: İnsani nedenlerden ötürü Türkiye’ de kalmasının gerekli olması. Örneğin Almanyadan Çine giden uçak İstanbul da yakıt için iniş yaptı ve bir kadının o anda doğumu başladı. İşte bu kadın için insani iakmet izni söz konusu olmaktadır.

 

Kayseri Yabancılar Hukuku Avukatı
Kayseri Yabancılar Hukuku Avukatı

Görüldüğü üzere sizlere ‘’Yabancıların İkamet İzni Alması’’ konusunda yardımcı olmaya çalıştım. Yabancılar hukuku alanında uzman bir avukat olarak bu konuda sorun yaşadığınız takdirde aşağıda verilen Telefon numarsından bana ulaşabilrsiniz.

Kayseri Barosu Avukatlarından Avukat Oktay AYDOĞDU, Kayseri  Yabancılar  davası    da tecrübesi ve hukuk bürosu ile yardımcı olmaktadır.